Workshop scriptie schrijven “Good practices”

Workshop scriptie schrijven “Good practices”

Workshop scriptieschrijven “Good practices”

Op donderdag 19 maart 2015 heeft dhr. Fatih Toprak een workshop scriptieschrijven gehouden op hogeschool Saxion te Deventer. De heer Toprak is werkzaam als onderzoeker op de Universiteit van Leiden, waar hij tevens in 2013 is afgestudeerd als ontwikkelingspsycholoog. De master thesis van Toprak werd door het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) gekozen tot beste scriptie op het gebied van interculturalisatie, diversiteit en multiculturele samenleving. Wat betreft ervaring en theorie over het schrijven van een scriptie was er dus voldoende stof om over te praten.

De in totaal 15 deelnemers vormden een diversiteit wat betreft hun studies. Naast HBO studenten van de opleidingen pedagogiek, toegepaste psychologie, bedrijfseconomie en de lerarenopleiding, waren er zelfs Rechten studenten van de Radboud Universiteit en Technische geneeskunde uit Twente. De studenten maakten volop gebruik van de mogelijkheid om al hun zorgen te uiten over het schrijven van de scriptie en konden antwoord vinden op hun vragen.

Tijdens de workshop kregen de deelnemers de opdracht om samen in groepjes van vier na te denken over het schrijven van een scriptie en de problemen waarop ze daarbij tegenkwamen. Ze probeerden vervolgens om samen een oplossing te vinden op de problemen en deelden dit met de hele groep. Na deze bespreking werd er een korte pauze gehouden en kon iedereen even bijkomen onder het genot van een kop koffie en wat lekkers.

Het tweede gedeelte ging voornamelijk over de technische aspecten van het schrijven. Ook werden er gouden tips gegeven. Enkele tips waren; het goed onderhouden van het contact met je scriptiebegeleider, op tijd aan de bel trekken als je vastloopt, het tussentijds stellen van deadlines voor jezelf om alles op tijd af te krijgen en natuurlijk jezelf heel goed verdiepen in de literatuur over je gekozen onderwerp. De workshop verliep in een gezellige sfeer en leidde tot nieuwe contacten tussen studenten onderling.

Wij bedanken dhr. Toprak nogmaals voor deze leerzame workshop. Daarnaast bedanken we de studenten voor hun actieve houding en deelname aan de workshop. De theorie zal na deze avond wel goed erin zitten. Nu alle moed en motivatie bij elkaar krijgen en knallen die scriptie!

P.S. Raak je tussendoor toch je motivatie kwijt en vind je de stress teveel worden? Bekijk dan nogmaals het volgende korte filmpje: “Learned Helplessness”. Met wat humor moet het toch goedkomen. Heb je verder nog vragen? Neem gerust contact op met Fatih Toprak (fatihtoprak@live.nl)

En zoals zijn motto luidt: “Keep dreaming and hoping, keep loving, keep learning and working hard!