Nationale Studiekeuzedag 12 maart

Nationale Studiekeuzedag 12 maart

Waarom de Nationale Studiekeuzedag?

Een van de uitdagingen binnen het hoger onderwijs is studieuitval. Maar liefst 35% van alle eerstjaarsstudenten gaan niet door naar het tweede jaar omdat ze ofwel stoppen met studeren, ofwel naar een andere opleiding switchen. Dit is natuurlijk zonde van je tijd en geld. Volgens het Research Centrum Onderwijs en Arbeidsmarkt lopen de kosten van studieuitval en verandering van studierichting de samenleving op tot circa 6 miljard euro per jaar.
Van de studenten die stoppen met hun opleiding geeft meer dan de helft aan dat dit komt door een verkeerde studiekeuze. Bijna 70 procent van de scholieren die hun middelbare school afronden, zegt moeite te hebben met de keuze voor een vervolgopleiding. Ook tijdens de studie worstelen veel jongeren met die keuze blijkt uit cijfers. Zo besluiten veel studenten om voortijdig te stoppen met hun studie omdat ze de studie inhoudelijk niet interessant genoeg vinden en daardoor onvoldoende gemotiveerd zijn. Deskundigen wijzen op het belang van een efficiënte en doelgerichte voorlichting en studiekeuzebegeleiding.

Wat is de Nationale Studiekeuzedag?

Er zijn inmiddels veel initiatieven die ervoor zorgen dat er een goede studiekeuze wordt gemaakt. Studentenplatform STIP wilt met een nieuw initiatief komen om de al reeds bestaande initiatieven te versterken door een meer compleet aanbod te verzorgen. Dit willen we namelijk doen door op de Nationale Studiekeuzedag alle belangrijke informatie in een keer beschikbaar te stellen. Dus universiteiten, hogescholen, studentensteden, belangenbehartigers en informatie over wat belangrijk is voor de student zoals het leenstelsel of studeren in het buitenland.
Je hoeft dus niet heel Nederland door te reizen om te praten met studenten van de geneeskunde opleidingen, want die zijn aanwezig op de Nationale Studiekeuzedag!

Hoe gaat het op de Nationale Studiekeuzedag?

Allereerst kan je een orienterend gesprek voeren met een van de coaches. Die helpen je opweg en kijken naar je interesses. Vervolgens kan je verschillende steden bezoeken, waar je in elke stad informatie kan vinden over de hogescholen en universiteiten binnen die stad en andere voorzieningen die van belang zijn voor je keuze om daar te gaan studeren. Daarnaast zijn er meerdere seminars waar je van deskundige informatie krijgt over belangrijke onderwerpen zoals studiefinaciering en waar je dus ook vragen kunt stellen.
Dus als jij geinteresseerd bent in een technische opleiding, dan kan je naar ‘Delft’ om daar te kijken bij de verschillende opleiding binnen TU Delft. Vervolgens kan je door naar ‘Eindhoven’ om daar te kijken wat TU Eindhoven te bieden heeft enzovoorts.

 

nationale studiekeuze