Deelname aan de schrijfmarathon van Amnesty International Nederland.

Deelname aan de schrijfmarathon van Amnesty International Nederland.

Alle mensen hebben rechten, ongeacht afkomst, religie of sociaal-economische status. Vandaag, 10 december, is het internationale dag van de mensenrechten.

Op 8 december hebben een aantal bestuursleden van Unique Studenten met talloze andere mensen meegedaan aan de schrijfmarathon van Amnesty International Nederland. Dit jaar zijn er in totaal 1693 brieven en kaarten geschreven naar 8 vrouwelijke mensenrechtenactivisten.

Nohnle is een van de 8 vrouwen. “Al generaties lang leeft de familie van Nonhle Mbuthuma aan de prachtige zuidoostkust van Zuid-Afrika. Maar dat bestaan wordt nu bedreigd door mijnbouwbedrijven die titanium in hun gebied willen opgraven. Mbuthuma vreest voor het grondgebied van honderden families. Daarom verzet zij zich al tien jaar tegen de mijnbouw. Maar dit verzet is gevaarlijk. In 2016 werd haar collega Sikhosiphi ‘Bazooka’ Rhadebe vermoord en Mbuthuma overleefde zelf een aanslag op haar leven. We roepen de president van Zuid-Afrika op om Nonhle Mbuthuma te beschermen en onderzoek te doen naar de bedreigingen. “ (Amnesty International)

Amnesty International komt op voor de rechten van verschillende belangengroepen. Wat ooit begon als beweging voor de rechten van politieke gevangen, is in de afgelopen vijftig jaar enorm verbreed. Verschillende thema’s krijgen aandacht, waaronder vrijheid van meningsuiting, afschaffing van de doodstraf en bescherming van de rechten van vluchtelingen

Our lives begin to end the day we become silent about things that matter” Martin Luther King.